Matimek Oy:n tarina

Yrityksemme

Matimek Oy on vuonna 2015 perustettu forssalainen ohutlevyjen alihankintaan keskittyvä toimija.

Timo Nurmen ja Markus Salomaan luotsaama yritys on kasvanut kovaa tahtia ja työllistää tällä hetkellä yli kaksikymmentä henkeä. Osaavasta ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta löytyy sopivassa suhteessa vuosien kartuttamaa kokemusta ja erikoisosaamista sekä nuorta energiaa.

Tänä päivänä pystymme suunnittelemaan ja valmistamaan ohutlevystä mahdolliset ja mahdottomat osat. Konekantaamme on päivitetty tarpeen mukaan, kuitenkin järjen ääntä kuunnellen.

Olemme täällä asiakkaitamme varten, hyvillä mielin erinomaista työtä tehden.

2016
Yritystoiminnan alku

Yrityksen startti; kalustona vanha levytyökeskus ja kaksi särmäyspuristinta – toista puristinta operoi robotti, toista ihminen. Liiketoimintasuunnitelmassa luki, että kaksi henkilöä pystyisi tekemään 700 000 € liikevaihtoa ja voitollisen tuloksen. Toisin kävi, ensimmäisen vuoden saavutus oli noin 450 000 € vaihtoa, ja noin 90 000 € miinuksen puolella oleva tulos. Alku on kuitenkin aina hankalaa, joten leuka ylös ja kohti tulevia haasteita.

2017–2018
Kasvua ja investointeja

Seuraavat kaksi vuotta olivat tasasta kasvua, liikevaihtoa 2017 reilu 1 milj. ja 2018 noin 1,5milj. Tärkeämpää kuitenkin oli, että yrityksen tulos saatiin käännettyä positiiviseksi. Vaikka voitto mitattiin vain muutamissa kymmenissä tuhansissa euroissa, loi se uskoa, että toiminnassa on myös paljon oikein tekemistä. Investoinnit jatkuivat myös tasaisena; vuoden 2018 lopussa yrityksellä oli (se sama vanha) levytyökeskus, 4 särmäyspuristinta joista yhden edessä pyöri robotti, sekä kaksi laseria. Aloimme muistuttamaan kapasiteetilla mitattuna jo ihan oikeaa tehdasta, toiminta tosin oli edelleen sellaista kädestä suuhun -puuhastelua. Henkilöstön määrä oli jo 10.

2019
Toiminta ja tilat laajenevat

Vaiherikas vuosi. Jo edellisen vuoden aikana kävi selväksi, että silloisessa hallissa Tammelassa seinät tulevat vastaan toiminnan kasvun esteeksi. 2019 tehtiin siis kunnianhimoinen päätös muuttaa koko yritys isompiin tiloihin. Forssasta löytyi samankokoinen halli, mutta sitä oli mahdollista laajentaa, ja tonttia riittäisi myös jatkossa, jos laajennus ei jäisi kertaluontoiseksi. Tuumasta toimeen, hallin osto ja rakentamisen käynnistäminen. Samalla päätettiin lisätä jauhemaalaus repertuaariin, ja sitä varten perustettiin yhteistyöyritys Normipinta Oy, mikä tulisi meidän kanssa samoihin tiloihin. Ja ihan kuin kaikki tuo ei olisi riittänyt, Forssaan muuttamisen yhteydessä ostettiin myös toinen levytyöksekus (edelleen käytetty, mutta ei niin vanha kuin se aiemmin mainittu vanha) vastaamaan kiihtyvään kysyntään. Muutto saatiin tehtyä juuri ennen vuodenvaihdetta, ja Matimekin elämä hymyili, vaikkakin sinä vuonna liiketoimmissa tehtiin noin 70 000 € tappiota. Se oli kuitenkin ennakoitavissa, koska rakentaminen, muutto, tuotantokatkokset…

2020
Koronaa ja muuta murhetta

Tammikuussa kaikki näytti vielä hyvältä, oli uudet ja modernit tuotantotilat, ja myynti kasvoi kuten oltiin ennakoitu, mutta sitten tuli se kuuluisa korona. Emme olleet immuuneja tilanteelle. Muuton jäljiltä kassa oli kuiva, ja myynti sakkasi pahemman kerran. Toinen lasereista päästi myös ns. viimeisen kerran savut ulos, ja huonosta hetkestä huolimatta vaihtoehtoja ei ollut muuta, kuin investoida uuteen laseriin. Vuodesta 2020 jälkipolville jäi kerrottavaa Matimekin vinkkelistä vain se, että siitä selvittiin hengissä läpi. Tappiota tuli noin 120 000 €.

2021
Paras vuosi ikinä!

2021 todensi sen, että vuonna 2019 tehdyt päätökset olivat oikeita, vaikkakin tulokset siitä tulivat olosuhteista johtuen vuoden viiveellä. Myynti nousi uusille numeroille, hipoen melkein kolmea miljoonaa euroa. Tulos myös palasi plusmerkkiseksi kahden hankalan vuoden jälkeen. Toiminnan näyttäessä kannattavuutensa, uskalsimme tehdä loppuvuodesta päätöksen sijoittaa uuteen levytyökeskukseen. Tässä vaiheessa siis se vanhavanha levari, minkä ympärille koko yritys oli perustettu, pääsi viettämään eläkepäiviä Pohjanmaalle.

2022
Kasvu jatkuu
Kasvu jatkui myös viime vuonna. Vaikka tulosta ei olla vielä vahvistettu, niin liikevaihtoa kertyi noin 3,8 miljoonaa euroa ja tulos on noin 200 000 € voiton puolella. Tämä siitäkin huolimatta, että se iso levytyökeskusinvestointi tehtiin viime vuonna. Nyt yritys oli lähtökohtaisesti paremmassa kunnossa, kuin edellisen ison myllerryksen edessä 2019.
2023
Etiäpäin!

Toiminnan kehittäminen jatkuu edelleen; vierivää kiveä ei kannata pysäyttää, eikä ole tarkoitus sammaloitua. Tämän vuoden projekteina on ainakin ISO 9001-laatujärjestelmä, hiilijalanjäljen mittaaminen ja ERP-järjestelmän vaihtaminen isompaan ja tehokkaampaan. Ja varmasti keksimme myös kaikkea muuta kivaa.